Doprava přes zásilkovnu od 799 Kč zdarma!

Jak správně pečovat o svíčku

Snažíme se, aby naše svíčky z dílky Svět Louky hořely co nejlépe. Důležitá je ovšem i Vaše snaha a porozumění. Péče o svíčky není příliš složitá a skládá se z několika málo kroků, na které je důležité se podívat.

Péče o knot

V prvním případě je důležité pečovat o knot, opravdu chcete mít požitek ze svíčky co nejdelší. Před prvním i každým dalším zapálením zkraťte knot ideálně na délku 3 - 5 mm, tato délka by měla být ideální.

Pokud máte od nás svíčku ve skleněné nebo nádobě z hmoty Jesmonite, je důležité nechat svíčku hořet dostatečně dlouho, aby se vosk roztopil až k okrajům. Takové rozpuštění vosku zajistí rovnoměrné hoření svíčky bez zbytečného tunelu. Samozřejmě dobu hoření nepřehánějte, maximálně by svíčka měla hořet 3 - 4 hodiny. Dávejte si prosím na toto pozor a vždy si přečtěte bezpečností pokyny, které máme na našich webových stránkách a lepíme je na všechny obaly svíček.


Dřevěné knoty

V naších svíčkách máme také dřevěné knoty, tady je péče mírně odlišná a náročnější. Dřevěný knot se nemusí podařit zapálit na první pokus, mnohdy vyžaduje více pokusů.

Knot nedoporučujeme zapalovat sirkami (doba zapálení může trvat klidně 10 - 20 sekund), ale klidně zapalovačem s větším plamenem. Při každém dalším zapálení by knot měl chytnout bez problémů.

Zkrácení dřevěného knotu doporučujeme po vychladnutí. Ohořelou černou část knotu uchopíte mezi prsty a jemně odlomíte. Musíte být opravdu opatrní a nepoužívat násilí, abyste neodlomili příliš velkou část knotu, v takovém případě by svíčku nemuselo jít znovu zapálit.


Problémy při hoření svíčky

Nejčastějším problémem při hoření svíčky je tvoření tzv. tunelu ve vosku. Tento jev nastává ve většině případů z důvodu předčasného uhašení svíčky. Pokud Vám vznikne tunel ve vosku doporučujeme svíčku obalit alobalem, nahoře necháte menší otvor pro plamínek. Svíčka se následně zahřeje a vosk by se měl roztavit.

Pokud u svíčky zpozorujete, že knot příliš kouří nebo vydává černý dým, zkraťte prosím knot na doporučenou délku. Stejný postup aplikujte i v případě příliš vysokého plamene.

Při výrobě svíček používáme bavlněné knoty, které nemají žádné výztuže, proto mohou mít při hoření tendenci ohýbat se, vznikne menší převis, který je běžným jevem.


Naše svíčky

Naše svíčky jsou inspirované přírodou a zejména přírodou z jižní Moravy, kde všechny svíčky vznikají v malé dílně. Každá sójová a včelí svíčka je originální a ručně odlévaná, proto nemusí být vždy všechny stejné a mohou se vyskytnout malé nedokonalosti. Pokud chcete, aby Vám svíčka vydržela co nejdéle, je potřebné o ni pečovat, vždy se budeme snažit Vám co nejvíce pomoci.

Novinky sledujte na Instagramu