Doprava přes zásilkovnu od 799 Kč zdarma!

Proč sójový vosk?

Sójový vosk je stále populárnější alternativou ve výrobě svíček, v naši dílně tento vosk využíváme také velmi rádi. V tomto článku se zaměříme na to, co je sójový vosk, z čeho se vyrábí, jaké jsou jeho možnosti využití, výhody a nevýhody.

Jak vzniká sójový vosk?

Sójový vosk je přírodním voskem, který se vyrábí z obnovitelných zdrojů, přesněji ze sójových bobů, což je významný rozdíl oproti parafínovému vosku získávanému z ropy. Proces výroby je zajímavý a zahrnuje mnoho kroků, které transformují sójové boby na vosk.

Vše začíná pěstováním sóji, což je rostlina která patří do čeledi bobovitých. Sójové boby jsou pěstovány na rozsáhlých polích, hlavně v USA, Brazílii a Argentině. Po dozrání jsou sójové boby sklízeny a následuje proces čištění, kdy se odstraní všechny nečistoty. Tento krok je důležitý a zajišťuje, že konečný produkt bude kvalitní.

Očistěné boby jsou zpracovávány za účelem extrakce oleje. Tento proces zahrnuje drcení bobů a jejich následné zahřívání, což umožňuje oddělení oleje od pevných částic. Olej je poté filtrován a očistěn, aby byl připravený pro další zpracování.

Další krok začíná hydrogenací, což je chemický proces, při kterém jsou přidány vodíkové atomy k dvojným vazbám mastných kyselin v oleji. Tento krok má za následek zvýšení pevnosti a stability. Tím se olej změní na pevnější a stabilnější formu – vosk. Tento proces je důležitý pro dosažení požadované konzistence a teploty tání vosku.

Výhody sójového vosku

  1. Obnovitelný zdroj: Sójový vosk se získává ze sójových bobů, které jsou obnovitelným zdrojem, narozdíl od parafínu, který se získává těžbou ropy.
  2. Doba hoření: Sójové svíčky hoří pomaleji a mohou vydržet déle než parafínové svíčky.
  3. Čistější hoření: Sójové svíčky produkují méně sazí a kouře, což znamená, že jsou více vhodné pro lidi, kteří si svíčky opakovaně zapalují.
  4. Snadné čištění: Rozlitý sójový vosk na povrchu nebo nádoba po vyhoření svíčky se snadněji čistí. Mnohdy stačí jen mýdlo a teplá voda (sójový vosk má nižší bod tání než parafínový vosk).
  5. Výborný nosič vůní: Sójový vosk má velmi dobré vlastnosti pro postupné uvolňování vůní, což znamená, že sójové svíčky mohou účinněji a déle uvolňovat příjemné aroma.

Nevýhody sójového vosku

  1. Cena: Sójový vosk je obecně dražší než parafínový vosk, což zvyšuje náklady na výrobu svíček a mnohdy odradí jak výrobce, tak spotřebitele od používání.
  2. Nižší bod tání: Sójový vosk má nižší bod tání, proto se svíčky mohou mírně roztavovat při vyšších teplotách, což může být problém během teplejších letních měsíců nebo při přepravě.
  3. Křehkost: Sójový vosk je mnohdy křehčí než parafínový vosk, proto může dojít k praskání, lámání a jiným deformacím svíček během výroby nebo manipulace v teplejším prostředí.
  4. Potřeba specifických knotů: Sójové svíčky vyžadují speciální typy knotů, aby hořely správně, což zvyšuje náklady na výrobu a čas.
  5. Delší doba tuhnutí: Sójový vosk často tuhne pomaleji než parafínový vosk, což může prodloužit dobu výroby svíček.

Novinky sledujte na Instagramu